Press "Enter" to skip to content

O nas

Brkinska godba 2000

je mladinski pihalni orkester iz občine Hrpelje-Kozina. Ime razkriva dve značilnosti orkestra, tako geografski teritorij, na katerem godba deluje kot letnico nastanka.

Leta 2000 se je skupina staršev tedanjih mladih glasbenikov potrudila in ustanovila samostojno kulturno društvo za vse, ki so želeli skupnega igranja, druženja, nastopanja. Iz leta v leto se je v društvo vključevalo vse več okoliških otrok in tako spoznavalo lepoto muziciranja. Otroška vedoželjnost, volja do igranja in številne ure vaj so se kmalu udejanjile v vse več nastopih, gostovanjih in tekmovanjih, iz katerih so se redno vračali z nagradami.

Veliko in pomembno vlogo pri nastanku, obstoju ter uspehih orkestra je imel bivši in ustanovni predsednik Marko Filipovič.

V zasedbi orkestra so mladi glasbeniki, vse od osnovnošolcev dalje. Izobražujejo se na Glasbeni šoli Sežana, enota Hrpelje in Divača, nekateri nadaljujejo svojo pot tudi na srednji glasbeni šoli in akademiji.

V svojih vrstah imajo tudi mlajšo skupino TAMALI, kamor se vključujejo najmlajši učenci glasbene šole ter se tako privajajo na vstop v orkester.

Oba orkestra, kjer je skupno vključenih 55 godbenikov, vodi dirigent Tomaž Škamperle, kateri jih vodi s potrpljenjem in požrtvovalnostjo ter izbira živahen in moderen repertoar. Nastopajo na številnih prireditvah, otvoritvah, praznovanjih, organizirajo prvomajsko budnico, redne spomladanske in novoletne koncerte. Tako so v vseh letih delovanja nanizali že preko 340 nastopov.

Dokaz, da je obdobje adolescence tudi obdobje resnosti, pa je veliko število mladih godbenikov, ki se v zadnjem obdobju pod vodstvom nove predsednice društva Darje Starc, redno vključuje tudi v organizacijo in delo upravnega odbora.

Zadnji večji uspeh je orkester dosegel avgusta 2018 na tekmovanju na Madžarskem, kjer je osvojili 97 od skupno 100 točk in s tem 1. mesto oziroma absolutno zlato plaketo.

TAMALI

so podmladek mladinskega pihalnega orkestra Brkinska godba 2000, ki je nastal oktobra leta 2011. Odziv mladih nadobudnežev je bil takoj več kot fantastičen, saj so resno poprijeli za delo, pridno vadili in že po treh vajah prvič nastopili pred občinstvom, na Miklavževem koncertu Brkinske godbe
2000, decembra 2011. Njihov trud se je že dvakrat pozlatil na državnem tekmovanju mladinskih godb leta 2013 in 2015. Od začetka mladi godbeniki sledijo taktom dirigenta Tomaža Škamperleta. Seveda radi tudi nastopajo in prisrčno popestrijo kakršnokoli dogajanje. S šolskim letom 2016/2017 se je
orkester popolnoma pomladil, saj so se vključili novi, zelo mladi glasbeniki. V mesecu marcu 2018 so se Tamali udeležili tekmovanja v Udinah, kjer so dosegli srebrno priznanje (80,83 točk).

Dirigent Tomaž Škamperle

Tomaž Škamperle je svojo glasbeno pot začel na domači glasbeni šoli v Sežani, kjer ga je igranje klarineta učil profesor Dušan Kofol. Po končani gimnaziji je študij nadaljeval na konservatoriju za glasbo v Trstu. Pouk klarineta je več let učil na glasbeni šoli v Sežani, godbeniški šoli Vogrsko in godbeniški šoli Brkinske godbe 2000. Trenutno poučuje klarinet in saksofon na slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Njegovi učenci dosegajo uspehe tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih. Je tudi aktivni član zveze primorskih glasbenih šol, aktiva klarinetistov in saksofonistov.

Svojo godbeniško pot je začel v Pihalnemu orkestru Divača in jo nadaljeval v Pihalnemu orkestru Koper, ki ga je tedaj vodil prof. Darij Pobega. Kot klarinetist je igral v več pihalnih orkestrih, trenutno pa je gostujoči član ansambla Ars Atellier. Z dirigiranjem se je seznanil leta 1998, ko je bil pomočnik dirigenta v Pihalnem orkestru Divača, dve leti pozneje je sprejel dirigentsko paličico Pihalnega orkestra Vogrsko, leto kasneje pa postal še dirigent Brkinske godbe 2000, ki jo vodi še danes. Kot član predsedstva Zveze Slovenskih Godb, je s svojim intuziazmom spodbujal razvoj godbeništva v Brkinsko-Kraški regiji. S pihalnimi orkestri je dosegel kar nekaj odličnih rezultatov (tretje mesto v tretji kategoriji na mednarodnem tekmovanju v italijanskem mestu Riva del Garda, zlato plaketo s pohvalo na 1. in 3. tekmovanju mladinskih godb, drugo mesto na mednarodnem tekmovanju v avstrijskem Schladmingu, itd.). Nazadnje je s 97 točkami dosegel prvo mesto (excellent gold) v prvi kategoriji mednarodnega tekmovanja v mestu Mako na Madžarskem, ki je avgusta 2018 potekalo pod okriljem svetovne organizacije pihalnih orkestrov WASBE.

V letu 2019 je bil idejni vodja projekta Grafenegg, pod okriljem katerega je združil mlade godbenike iz štirih pihalnih orkestrov v 80-članski regijski orkester Krasa in Brkinov, ki je oktobra zastopal štiri občine, regijo in Slovenijo na mednarodnem tekmovanju v umetniški kategoriji v mestu Grafenegg v Avstriji. Zelo mlad orkester je se je izkazal z doseženimi 83 točkami.

Seveda brez izobraževanja do teh rezultatov ne bi prišlo. Obiskoval je šolo za dirigente pod vodstvom Jana Cobra, ki ga je organizirala Zveza slovenskih godb, dokončal pa je tudi triletno izobraževanje pri skladatelju in dirigentu Marcu Sommadossiju. Tečaje dirigiranja je obiskoval še pri skladateljih in dirigentih, kot so Jacob de Haan, Simon Robinson, Lorenzo Pusceddu, Douglas Bostock, Johannes Stert, Thomas Doss, Johan Mosenbichler, Miro Saje in Simon Perčič. Kot gostujoči dirigent je leta 2017 sodeloval na mednarodnem glasbenem taboru ORKESTERKAMP, kjer je dirigiral mladinski orkester in kot mentor vodil sekcijo klarinetov, leto pozneje, oktobra, pa še na mednarodnem srečanju flavtistov »2000 flauti 2000 vele« v Trstu in na gala koncertu tržaškega pihalnega orkestra Arcobaleno.

V letu 2019 je bil povabljen na novo nastali kamp za mlade glasbenike MusiKras, kjer je bil dirigent mladinskega orkestra in sodeloval kot mentor mladim klarinetistom.