Press "Enter" to skip to content

O nas

Brkinska godba 2000

je mladinski pihalni orkester iz občine Hrpelje-Kozina. Ime razkriva dve značilnosti orkestra, tako geografski teritorij, na katerem godba deluje kot letnico nastanka.

Leta 2000 se je skupina staršev tedanjih mladih glasbenikov potrudila in ustanovila samostojno kulturno društvo za vse, ki so želeli skupnega igranja, druženja, nastopanja. Iz leta v leto se je v društvo vključevalo vse več okoliških otrok in tako spoznavalo lepoto muziciranja. Otroška vedoželjnost, volja do igranja in številne ure vaj so se kmalu udejanjile v vse več nastopih, gostovanjih in tekmovanjih, iz katerih so se redno vračali z nagradami.

Veliko in pomembno vlogo pri nastanku, obstoju ter uspehih orkestra je imel bivši in ustanovni predsednik Marko Filipovič.

V zasedbi orkestra so mladi glasbeniki, vse od osnovnošolcev dalje. Izobražujejo se na Glasbeni šoli Sežana, enota Hrpelje in Divača, nekateri nadaljujejo svojo pot tudi na srednji glasbeni šoli in akademiji.

V svojih vrstah imajo tudi mlajšo skupino TAMALI, kamor se vključujejo najmlajši učenci glasbene šole ter se tako privajajo na vstop v orkester.

Oba orkestra, kjer je skupno vključenih 55 godbenikov, vodi dirigent Tomaž Škamperle, kateri jih vodi s potrpljenjem in požrtvovalnostjo ter izbira živahen in moderen repertoar. Nastopajo na številnih prireditvah, otvoritvah, praznovanjih, organizirajo prvomajsko budnico, redne spomladanske in novoletne koncerte. Tako so v vseh letih delovanja nanizali že preko 340 nastopov.

Dokaz, da je obdobje adolescence tudi obdobje resnosti, pa je veliko število mladih godbenikov, ki se v zadnjem obdobju pod vodstvom nove predsednice društva Darje Starc, redno vključuje tudi v organizacijo in delo upravnega odbora.

Zadnji večji uspeh je orkester dosegel avgusta 2018 na tekmovanju na Madžarskem, kjer je osvojili 97 od skupno 100 točk in s tem 1. mesto oziroma absolutno zlato plaketo.

TAMALI

so podmladek mladinskega pihalnega orkestra Brkinska godba 2000, ki je nastal oktobra leta 2011. Odziv mladih nadobudnežev je bil takoj več kot fantastičen, saj so resno poprijeli za delo, pridno vadili in že po treh vajah prvič nastopili pred občinstvom, na Miklavževem koncertu Brkinske godbe
2000, decembra 2011. Njihov trud se je že dvakrat pozlatil na državnem tekmovanju mladinskih godb leta 2013 in 2015. Od začetka mladi godbeniki sledijo taktom dirigenta Tomaža Škamperleta. Seveda radi tudi nastopajo in prisrčno popestrijo kakršnokoli dogajanje. S šolskim letom 2016/2017 se je
orkester popolnoma pomladil, saj so se vključili novi, zelo mladi glasbeniki. V mesecu marcu 2018 so se Tamali udeležili tekmovanja v Udinah, kjer so dosegli srebrno priznanje (80,83 točk).

Pripravnica in godbeniška šola

V sklopu društva delujeta tudi pripravnica in godbeniška šola.