Press "Enter" to skip to content

Orkesterkamp Bovec 2017

Poletje je čas počitnic, pa tudi raznih letovanj, aktivnosti, kampov. Mesec julij je rezerviran za dodatno izobraževanje mladih glasbenikov. Kar 17 članov Brkinske godbe 2000 se je letos udeležilo mednarodnega glasbenega festivala in orkestrske šole OrkesterkamP v Bovcu. Saksofoniste je vodil profesor Mitja Žerjal, dirigiral pa Tomaž Škamperle. Zbrali smo nekaj njihovih vtisov. (Erika, UO)

Nina Počkaj in Urška Erman: 4.7. smo se ob 9.30 zbrali v Bovcu pred hotelom Alp pripravljeni na nove dogodivščine. Po končani registraciji smo odšli na vaje, kjer smo se spoznali s svojimi mentorji, ki so bili zelo prijazni. Ko smo si napolnili moči, smo odšli na skupno vajo. V večernih urah je sledil nastop Jazz benda. V naslednjih dneh smo vsak dan pridno vadili in si pridobivali nova znanja, ki so nam prišla prav v četrtek na nastopu komornih skupin. Med drugimi zabavnimi stvarmi, ki smo jih počeli, je bil tudi rafting na reki Soči. V soboto je bil naš zadnji dan v Bovcu, ki smo ga zaključili s koncertom, katerega dirigent je bil Tomaž Škamperle. S skladbo Mi se imamo radi smo zaključili lepo preživet teden v Bovcu, ki nam bo ostal v lepem spominu.

Neža Škamperle: Dnevi Orkesterkampa so za marsikaterega glasbenika težko pričakovani. Vsako leto se ga udeleži  vse več mladih, saj se tisti, ki so ga že obiskali vračajo in s sabo pripeljejo tudi svoje prijatelje, marsikaterim pa ga priporočijo tudi njihovi profesorji. Letos se je v času od 2. do 26. julija zvrstilo veliko talentiranih glasbenikov v  različnih programih, od orkestrov za mlade, jazz in mojstrskih poletnih solo tečajev do pravega, (skoraj) profesionalnega simfoničnega orkestra.

Če jih vprašamo, nam udeleženci OKampa na vprašanje, kaj jih vedno znova vleče v Bovec, odgovorijo s tem: »Čeprav je veliko vaj in dela, imamo še vedno čas za druženje. Poleg tega, raftinga in kopanja v Soči, je zaključni koncert tisti, ki vse trdo delo odtehta in mu da smisel. Program je zanimiv in čeprav na trenutke težek, je vse ovire možno premagati s pomočjo profesorjev na sekcijskih vajah.« Mladi glasbeniki se namreč na koncerte pripravljajo pod mentorstvom priznanih učiteljev glasbe, tako domačih kot iz tujine, prav tako pa imajo orkestri vsako leto novega dirigenta. Letos je najmlajši orkester vodil Tomaž Škamperle, starejša orkestra pa Jozsef Csikota (pihalni orkester) in Jan Milosz Zarzycki (simfonični orkester). Gala zaključni koncerti so tudi snemani s strani radija Koper, različni koncerti pa se v tem mesecu vrstijo vsak dan.

Torej: čeprav je včasih težko in utrujajoče, je najpomembneje, da se v Bovcu mladi glasbeniki vsako leto združimo, se sprostimo in skupaj uživamo v zvokih glasbe, ki jo ustvarjamo.

Tomaž Škamperle: S strani organizatorja OrkesterkamPa sem bil letos kot dirigent povabljen v Bovec, da bi vodil skupino najmlajših godbenikov, ki se prijavijo na Junior Winds orkester. Seveda sem z veseljem ponudbo sprejel, saj takega izziva še nisem imel. Sestavil sem program, primeren za otroke, ki igrajo instrument 2-5 let in ga poslal organizatorjem. Na Junior winds orkester se je prijavilo 56 otrok, kar je tudi absolutni rekord obiska. Delo je precej zahtevno. Vsak dan po pet ur sekcijskih vaj in po dve uri skupnih vaj. Vaje s posameznimi instrumenti prevzamejo profesorji, skupne pa dirigent, tako da smo skupaj v samo petih dneh priredili izvrsten koncert. Kampa so se udeležili tudi vsi naši TAMALI in prepričan sem, da so bili navdušeni. Za glasbenike je tak način izobraževanja zelo pomemben, saj pridobijo izkušnje in znanje, kar jim pomaga tudi v vsakdanjem življenju. Tudi sam sem zadovoljen z doživeto izkušnjo in se zahvaljujem kolegu Simonu Perčiču za povabilo, pa tudi kolegom profesorjem za pomoč pri pripravi SUPER koncerta.