Press "Enter" to skip to content

Spomladanski koncert 2018

V soboto, 7. aprila 2018, se je v Kulturnem domu Hrpelje odvijal tradicionalni spomladanski koncert Brkinske godbe 2000. Tudi letos smo za poslušalce pripravili posebno presenečenje, saj smo medse povabili priznano slovensko umetnico Evo Hren, ki je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala iz kitare. Večini je poznana kot nekdanja članica terceta Katrinas, v katerem je tudi začela svojo pevsko kariero na področju zabavne glasbe. Mnogi se jo morda spomnite tudi iz 1. sezone šova Znan obraz ima svoj glas, ko je šla skozi različne preobrazbe in se odlično vživela v mnoge tuje ter domače glasbenike.
Dan koncerta se je že vztrajno približeval in tudi mi smo bili navdušeni, da se bomo lahko kmalu predstavili občinstvu. Zadnjo vajo smo izpeljali dan pred koncertom, ko smo preigrali celoten program, pripravili sceno in preizkusili ozvočenje. Napočil je »dan d«. V zgodnjih popoldanskih urah smo se godbeniki zbrali na odru in imeli še zadnjo skupno tonsko vajo. Ura se je hitro približevala, zato smo se preoblekli še v uniforme in se počasi odpravili na oder. Uvodoma smo se predstavili s skladbama Arabesque, skladatelja Samuela R. Hazoa in Africa: Ceremony Song and Ritual, skladatelja Roberta W. Smitha. Večer smo nadaljevali s slovenskimi glasbenimi uspešnicami, kot so Pegasto dekle, Presenečenje na vrhu nebotičnika, Nad mestom se dani in Vozi me vlak v daljave. Vrhunec večera je napočil, ko se nam je pridružila naša gostja, ki smo jo na oder pospremili z bučnim aplavzom. Skupaj smo se predstavili s skladbo Don't Cry For Me Argentina, ki je poslušalce naravnost navdušila. Eva Hren je izkoristila priložnost in publiki namenila prisrčen pozdrav ter izrazila veselje nad skupnim projektom. Sledila je skladba Oh When the Saints, prežeta z mnogimi ritmi, ki publike seveda ni pustila ravnodušne. Ob Evini spodbudi je z aplavzom sledila ritmu in na koncu navdušeno vzklikala. Voditeljica Kristina Gustinčič je izkoristila priložnost za kratek klepet z gostjo, kjer sta se pogovarjali o njeni ustvarjalni poti ter o samem sodelovanju z godbo. Kasneje smo se skupaj predstavili še s skladbama Po jezeru in Zato sem noro te ljubila, nato pa je Eva s kitaro zaigrala in zapela še svojo skladbo Rekla sva in vsem poznani Zemlja pleše ter Čez šuštarski most. Tu se je v vlogi pevcev odlično izkazala tudi publika, saj je z njo zapela celotna dvorana. Ob koncu smo se Evi še zahvalili za sodelovanje in ji podarili malenkost za v spomin. Večer smo zaokrožili še s skladbo Mini in maxi ter koračnico Lepo je biti muzikant. Ko so že vsi mislili, da je za današnji koncert to vse, je sledilo še veliko presenečenje, za katero smo se ves čas trudili, da bi do koncerta ostalo skrivnost. Na oder je najprej prišel godbenik Erik Starc, v preobleki dirigenta in vsi v publiki so se začeli spraševati, le kaj se obeta. Na njegov znak smo začeli s skladbo Samo ljubezen in takrat so na oder prikorakali dirigent Tomaž Škamperle ter dva godbenika, Jakob Gustinčič in Gregor Pertot, v preobleki glasbene skupine Sestre. Slednje so nam vsem znane kot nekdanje evrovizijske predstavnice naše države v Talinu leta 2002. Publiko so s svojo pojavo in nastopom nasmejali do solz, na koncu pa poželi bučen aplavz.
Po koncertu je sledila še pogostitev in prijetno druženje v prostorih Brkinske godbe 2000. Vse vaje in mnoga odrekanja so bila poplačana, saj smo prejeli veliko pohval, predvsem pa je pomembno to, da smo bili zadovoljni in veseli tudi sami. Radi bi se zahvalili vsem, ki ste nam na kakršenkoli način omogočili in pomagali pri pripravah na koncert. Hvala tudi vsem našim poslušalcem, ki nam s svojo prisotnostjo vedno polepšate koncerte. Se vidimo prihodnjo pomlad.

Mateja in Jerneja Škrlj