Press "Enter" to skip to content

Brkinska godba v Kobjeglavi

V soboto, 9. 2. 2019, zvečer, se je v Kobjeglavi odvil prav poseben koncert v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območne izpostave Sežana. Na njem smo se predstavile vse kraško-brkinske godbe in Mažoretke iz Povirja.

Po prvotnem načrtu naj bi koncert izpeljali že v lanskem letu, in sicer v drugi polovici meseca novembra. A ker nam je nekoliko zagodlo vreme, smo ga bili primorani predčasno zaključiti. Morda je tedaj res zmanjkalo električne energije, vsekakor pa ni manjkalo glasbe in dobre volje nastopajočih in občinstva. Tako smo godbeniki čez čas spontano stopili pred občinstvo in zaigrali nekaj skladb, mnogi pa smo se v ritmu glasbe tudi zavrteli. S strani publike smo poželi navdušenje in bučen aplavz. Sledila je pogostitev s prijetnim druženjem, pa tudi informacija o okvirnem datumu ponovitve koncerta.

In tako je ob slovenskem kulturnem dnevu napočil dan, ko smo se godbeniki ponovno odpravili v Kobjeglavo. Pred začetkom koncerta smo se zbrali v prostorih Vaškega doma Kobjeglava. Sledila je tonska vaja in vaja z mažoretkami. Dvorana se je začela polniti, publika pa je kmalu že nestrpno čakala na pričetek koncerta. Vse zbrane je najprej prijazno pozdravila povezovalka koncerta Kristina Furlan. Uvodoma je Kraška pihalna godba zaigrala himno Republike Slovenije – Zdravljico in tako svečano obeležila kulturni praznik. V nadaljevanju so se slednji pod taktirko Iva Bašiča predstavili še s štirimi skladbami. Zatem je nastopil Pihalni orkester Divača pod taktirko dirigenta Mitje Tavčarja, nato naša Brkinska godba 2000 z dirigentom Tomažem Škamperletom. Nazadnje se je predstavil še Pihalni orkester Komen pod vodstvom dirigenta Matije Tavčarja, ki so v okviru JSKD, skupaj z Občino Komen tudi organizirali ta koncert. V ritmu koračnic so palice zavihtele še povirske mažoretke in tako lepo pospremile glasbeno obarvan večer. Publika je svoje navdušenje pospremila z bučnim aplavzom.

Ob koncu je voditeljica koncert zaključila z mislijo, kako lepo je, da se zberemo kraško-brkinske godbe in popestrimo sobotni večer. Ob tem je prišlo do zamisli, da bi tovrstni koncert lahko postal kar tradicionalni. Po koncertu je sledila še pogostitev z joto in medsebojnim druženjem.

Resda smo tokrat kraško-brkinske godbe v spremstvu povirskih mažoretk nastopile prvič, vsekakor pa ne zadnjič. No, pustimo se presenetiti, do naslednjič.

Mateja Škrlj